Het FSWeekend is natuurlijk een inspiratiebron voor ‘doorgewinterde’ flight simmers. Ook zullen bezoekers van alle leeftijden in veel stands de gelegenheid krijgen om kennis te maken met onze boeiende hobby.
Wij zochten naar een manier om iedereen, van leek tot die-hard, kind en volwassene iets te bieden. Daarbij wilden we meer actie in de simulatie brengen. Vorig jaar besloten we om twee pc’s in een netwerk op te stellen. Twee bezoekers kunnen dan ieder hun eigen vliegtuig besturen waardoor het mogelijk is formatie te vliegen, een air race te houden of om een luchtgevecht (‘dogfight’) te voeren. Samen stunten met twee vliegtuigen is ook mogelijk maar de praktijk leert dat de piloten elkaar op het beeldscherm snel uit het oog verliezen waardoor van samenspel weinig terecht komt. Dit jaar zullen wij ons vooral op air races richten.
The National Air Races
In Amerika werden vanaf 1920 races met vliegtuigen gehouden. Merkwaardigerwijs beleefden deze air races hun hoogtepunt tijdens de Grote Depressie. Tot 1929 werden de races gedomineerd door de luchtmacht, die de beschikking had over het allernieuwste materiaal. In het najaar van 1928 had Walter Beech van de Travel Air Company zijn ontwerper Herb Rawdon opdracht gegeven een vliegtuig te bouwen dat de militairen zou verslaan. Dat zou pas na enkele jaren slagen maar toch zou het karakter van de races geheel veranderen.

Tijdens de depressie zochten meer kleine vliegtuigbouwers naar mogelijkheden om hun producten onder de aandacht te brengen en een aantal van hen koos daarom voor deelname aan de National Air Races waardoor die aanzienlijk aan aantrekkingskracht wonnen. De periode van 1929 tot aan de Tweede Wereldoorlog wordt daarom wel aangeduid als ‘The Golden Age of Aviation’. Behalve door de Travel Air Company werd onder meer deelgenomen door Laird, Lockheed en Wedell. Meest roemruchte deelnemers waren wellicht de Granville Brothers waarvan de ‘Gee Bee’ genaamde vliegtuigen niet alleen een aantal records vestigden maar die na enkele dodelijke ongelukken ook de naam ‘killer machines’ kregen.
Er waren races voor verschillende categorieën en er kon gestreden worden om enkele trofeeën zoals de Bendix Trophy en de Thompson Trophy. Tijdens de oorlog werden geen races gehouden en van 1950 tot en met 1963 was weer een onderbreking vanwege een ernstig ongeluk met een P-51 waarbij een piloot en twee toeschouwers de dood vonden.
Op internet is meer informatie te vinden over de National Air Races en de deelnemers.

De National Air Races werden aanvankelijk jaarlijks gehouden op verschillende vliegvelden. In de periode tot de Tweede Wereldoorlog was dat vaak Cleveland Municipal Airport (thans Hopkins International Airport); in die tijd nog een grasbaan. Sinds 1964 worden de races gehouden op Reno, Nevada, onder de naam The National Championship Air Races.
Dit laatste circuit is opgenomen in FSX en P3D maar wij laten ‘The Golden Age of Aviation’ herleven en kiezen daarom voor Cleveland Municipal Airport als locatie. Er zijn twee pc’s in een netwerk gekoppeld waardoor twee piloten het virtueel tegen elkaar kunnen opnemen. Er zijn diverse racers waaruit gekozen kan worden.
Voor wie geen belangstelling heeft voor een air race maar wel in onze stand kennis wil maken met flight simulation is er keuze uit vele tientallen vliegtuigen en helikopters, verdeeld over alle soorten vliegtuigen uit alle tijden van de luchtvaarthistorie van Blériot tot en met Joint Strike Fighter. Bezoekers die nog geen ervaring hebben met virtueel of echt vliegen, wordt voorgesteld om een kennismakingsvlucht te maken met een Cessna 172 of Diamond DA20 Katana. Voor kinderen is een Piper Cub ideaal. Er kan gestart worden vanaf vele vliegvelden in binnen- en buitenland.

Iedereen is echter vrij om een vliegtuig te kiezen; ook voor de meest ervaren (virtuele) piloten zijn er vliegtuigen die een grote uitdaging stellen. Men kan vanaf een carrier opstijgen (met katapult) en proberen daar weer te landen, men kan proberen een vlucht te maken met een zweefvliegtuig (opgetrokken met lier of sleepvliegtuig), men kan een bush flight maken met een watervliegtuig, men kan proberen een B-17 aan de praat te krijgen of een nette vlucht te maken met een Lockheed Constellation met complete crew. En nog veel meer.
De meeste vliegtuigen hebben een analoge cockpit maar er kan ook gekozen worden voor vliegtuigen met glass cockpit.
Tot ziens in het Aviodrome!